Miercuri, 11 Februarie 2015 18:52

În buzunarul de la Debaltseve, separatiştii au încercuit aproape trei brigăzi ale armatei ucrainiene Featured

Written by Valentin Vasilescu
Rate this item
(11 votes)

   În ultimele două săptămâni, forţele rebelilor separatişti au înregistrat progrese constante în înfrîngerea punctelor de rezistenţă ale armatei ucrainiene dispuse în buzunarul format în jurul localităţii Debaltseve prin capturarea satelor Nikishyne, Ridkodub, Mius de pe flancul drept şi a oraşulului de 8.000 Vuhlehirsk, din flancul sting (vezi figura Debaltseve1).

 

 

 

 

 

 

   Cu toate acestea, Statul Major al armatei ucrainiene n-a luat în calcul facilitarea unui culoar de retragere a celor 5.000 de militari ai săi care se aflau în intrîndul Debaltseve, ci a ordonat numeroase contra-atacuri. Contra-atacurile avînd scopul menţinerii controlului asupra autostrăzii E40 (Debaltseve –Artemivsk), singura cale de legătură cu grosul trupelor ucrainiene, ele fiind sortite eşecului atîta timp cît nu au fost sincronizate şi nu au beneficiat de un număr suficient de piese de artilerie.

   Ofensiva rebelilor pro-ruşi a continuat pe flancul stîng de la Vuhlehirsk la Kaliynivka  la 3,5 km nord-vest de Debaltseve) care a fost ocupată pe 8 februarie 2015 (vezi figura Debaltseve2).

   Pe 9 februarie 2015, rebelii separatişti au declanşat o puternică acţiune ofensivă prin surprindere, pe flancul drept, pe direcţia Nyzhnje Lozove-Logvinovo, sub sprijinul cu foc asigurat mai multe obuziere autopropulsate 2S1 Gvozdika, cal. 122 mm. Pînă la căderea serii forţele separatiştilor din flancul drept la buzunarului Debaltseve au depăşit aliniamentul autostrăzii E40, făcînd joncţiunea cu subunităţile separatiste din flancul sting. Din acel moment efectivele a două brigăzi ale armatei ucrainiene au fost încercuite (vezi figura Debaltseve3).

   În noaptea de 9/10 februarie 2015, o altă acţiune ofensivă a separatiştilor a avut ca scop ocuparea localităţii Myronivka aflată la 13 km nord de Debaltseve. Myronivka fiind situată la intrarea în buzunarul creat de armata ucraină în ofensiva sa din vara lui 2014. În dimineaţa zilei de 10 februarie 2015, separatiştii au reuşit încercuirea a încă 2.000 de militari ucrainieni, ( aproximativ o brigadă ) dispuşi între Myronivka şi Debaltseve. În aceste condiţii Barrak Obama ameninţă Rusia şi pare hotărît să înarmeze Ucraina cu arme modern. În acelaşi timp debutează şi noua rundă de negocieri de la Minsk legate de un nou armistiţiu în sud-estul Ucrainei.

Read 2796 times