Sâmbătă, 14 Februarie 2015 09:56

Acordul de pace de la Minsk-2, o nouă victorie lui Putin Featured

Written by Valentin Vasilescu
Rate this item
(12 votes)

   Acordul de pace Minsk 2, încheiat în termenii dictaţi de Kremlin, reprezintă o victorie incontestabilă a lui Vladimir Putin. Esenţa acestei victorii constă în realizarea unui vizibil clivaj între Europa şi SUA, Washingtonul fiind cel care a pus umărul la declanşarea Euromaidanului şi prin urmare care avea tot interesul să livreze armament modern Ucrainei pentru ca luptele din Donbass să continue  În acest caz Europa e reprezentată de principalele puteri economice şi militare : Germania şi Franţa. 

   Pentru a obţine ceea ce şi-a propus, subtilul Putin a făcut în ultimile două luni cîteva mutări magistrale de şah prin care le-a dat mat americanilor. Dacă cu Germania, lucrurile au fost mai simplu de rezolvat, după refuzul de a preda la termen portelicopterele Mistral (la ordinul Washingtonului), Putin s-a văzut obligat să joace de aşa manieră încît să reseteze relaţiile cu Franţa, fără ca SUA să poată avea vreun cuvînt de spus.

   În decembrie 2014, Putin s-a întors din vizita sa de 24 de ore din India, cu contracte pentru realizarea a 12 reactoare nucleare, livrarea de ţiţei pentru următorii 10 ani şi realizarea împreună cu GAIL ( cea mai mare companie indiană de gaze ) a extinderii conductelor de gaze ruseşti în India (prin care să pompeze anual 30 de miliarde de metri cubi de gaze). 

   Rusia furnizează 75% din armamentul din dotarea armatei Indiei, construindu-i acesteia pe parcursul a trei decenii fabrici de avioane, blindate, rachete şi sisteme artileristice. Motiv pentru care Putin le-a lansat o ”şopîrlă” indienilor şi imediat presa internaţională a relatat că ministerul Apărării de la Delhi n-ar mai dori să onoreze pre-contractul de peste 20 miliarde de euro pentru achiziţionarea cele 126 de avioane multirol franceze Rafale convenite. Părînd că preferă să fabrice cea mai nouă variantă de Su-30 : Su-30 SM (cu două locuri şi radar performant de tip AESA).

 

   Din 1998 pînă în prezent au fost vîndute 137 de avioane Rafale, toate armatei franceze. Alte 26 de aparate ar putea fi achiziţionate de armata Franţei pînă în 2019, doar dacă linia de asamblare de la Mérignac ar demonstra că e capabilă de un ritm de 55 aparate pe an. Motiv pentru care exportul este crucial pentru firma Dassault. Pentru Rusia, construirea a 126 de avioane Su-30 SM în India era ceva uşor de realizat, mai ales că din 2002, India a fabricat 200 de aparate Su-30MKI. Însă pentru preşedintele francez Hollande, pierderea acestui contract însemna un dezastru.

   De aceea, a doua zi Francois Hollande i-a şi făcut o vizită-surpriză la Moscova lui Putin. Ce au discutat cei doi nu se poate spune, dar se subînţelege. Runda a doua de şah a lui Putin s-a consumat pe 12 februarie 2015, în timpul vizitei de două zile în Egipt a preşedintelui Federaţiei Ruse. Urmare a înţelegerii dintre Hollande şi Putin de la Moscova, guvernul de la Cairo a anunţat încheierea unui contract de cinci miliarde de euro cu Franţa, contractul constînd în livrarea a 24 de avioane Rafale fabricate de firma Dassault, a unei fregate din clasa FREMM produse de şantierele navale DCNS şi a unui lot de rachete aer-aer produse de MBDA (numai rachetele avînd valoarea de 400 milioane euro). 

   Schimbarea de macaz a lui Putin era evidentă, întrucît vizita sa a fost precedată în noiembrie 2014 de cea a ministrului Apărării, Serghei Şoigu care a primit şi lista de cereri a egiptenilor în care figura un contract în valoare de 3 miliarde USD, constînd în avioane multirol MiG-35 sau Su-30, necesare înlocuirii celor 50 de MiG-21 R, RFMM şi MF fabricate în URSS în perioada 1971-1974. 

   Oricum, Rusia nu a ieşit de loc în pierdere, semnînd în schimb un contract pentru construirea centralei nucleare de la Daba, cu patru reactoare de cite 1.200 MW.

Read 3253 times Last modified on Sâmbătă, 14 Februarie 2015 10:05