Miercuri, 25 Februarie 2015 07:59

Naționalizarea întreprinderilor ucrainene în Crimeea va fi finalizată până în luna martie Featured

Written by
Rate this item
(6 votes)

Crimeea Krasnoperekopsk, 25 februarie                       ITAR TASS .
"Procesul de naționalizare a întreprinderilor ucrainene situate în peninsula Crimeea va fi finalizat pînă la 1 martie 2015", a declarat Serghei
Aksionov, șeful Republicii Crimeea.


Deciziile finale privind naționalizare vor fi adoptate la o sesiune a parlamentului regional în această săptămână, vineri, a spus el.

"Am promis că procedura de naționalizare va fi terminată până la 1 martie. Sesiunea Consiliului de Stat pentru naționalizare va avea loc vineri, la aproximativ 16:00 ora Moscovei."

Aksyonov a reiterat că obiectivul principal al naționalizării nu este "de a smulge pur și simplu ceva de la cineva."

"Noi nu am stabilit o astfel de sarcină", ​​a spus liderul din Crimeea. "Vorbim despre un număr de facilități, care au fost înstrăinate în mod nejustificat și care ar prezenta o valoare strategică pentru peninsulă. Astăzi nu există nici o altă cale de a le aduce înapoi, cu excepția naționalizării."

Procesul de naționalizare în Crimeea a început anul trecut cu decizia autorităților locale de a aduce fostele proprietăți prezidențiale ucrainene înapoi la proprietatea republicii.

Un important obiectiv ce va fi naţionalizat este compania energetică "Krîmenergo", ce a fost în proprietatea oligarhului ucrainean Rinat Ahmetov.

Lista facilităţilor naționalizate include șapte facilități ce cuprind10 vile de stat și reședințe. Una dintre ele a fost reședința de stat nr 3 "Malaya Sosnovka. Şatior" în Massandra, construită în 1948 la comanda conducătorului sovietic Iosif Visarionovici Stalin în spatele Palatului Massandra. Reședința de stat a fost utilizată pentru receptii informale. În 2011, președintele ucrainean Viktor Ianukovici a sarbatorit acolo ziua sa de naştere.

Lista de facilități naționalizate include, de asemenea, o cabană de vânătoare în Dubrava-2, precum  și reședința cunoscută sub numele de Complexul Palatului Yusupov și Parcul  Koreiz; aici Stalin a locuit în timpul conferinței de la Yalta din 1945. În ultimii ani, Palatul Yusupov a găzduit numeroase evenimente şi sărbători pentru VIP-uri .

Două moșii la țară - Nr. 5 și Nr 7-au fost transferate în proprietatea Republicii Crimeea pe un singur act de proprietate. Pe vremea Comitetului Central al PCUS (Partidul Comunist al Uniunii Sovietice), prima a fost cunoscut sub numele de Maiovka și ce ade-a doua sub numele de  Chair. Ex-prim-ministrul Ucrainei Iulia Timosenko a locuit în aceste vile situate în apropierea  sanatoriului "Nijniaia Oreanda" destinat parlamentarilor ucraineni.

Autoritățile din Crimeea au naționalizat, de asemenea, două vile și două reședințe în satul Oliva (Mukhalatka) aproape de Foros, care au fost deosebit de populare în rândul liderilor ucraineni. Reşedinţa de stat nr 6 a fost tratată ca o reşedinţă de rezervă, dar acesta a fost locul în care ex-președintele ucrainean Viktor Iușcenko a preferat să-și petreacă vacanțele sale din Crimeea, dedicându-se hobby-ului său: creșterea albinelor. În timpul conflictului Georgia-Osetia de Sud, în 2008, Iuscenko a pus la dispoziţie reședința nr. 8 familiei  președinte georgian Mihail Saakașvili.

Elita politică ucraineană a preferat reședința de stat nr. 9 pentru terenurile de tenis și pentru piscina de 25  metri cu apă de mare. Președintele rus Vladimir Putin a locuit la reședința nr 9 ca oaspete când Leonid Kucima a fost presedinte al Ucrainei.

 Reședința de stat nr 10 a fost folosită ca o casă de oaspeți şi pentru închiriere. Președintele Republicii ruse  Kalmîkia Kirsan Iliumjinov a fost găzduit în această reşedinţă.

Cea mai cunoscută resedinţă de stat dintre vilele prezidențiale a fost resedinţa de stat nr 11 cunoscută sub numele de "Zaria". A fost construită în 1988 într-un golf aproape de capul Sarici la comanda  ultimului lider sovietic Mihail Gorbaciov. Acesta este locul în care Gorbaciov a stat sub arest la domiciliu în timpul loviturii de stat din 1991. După aceea, reședința a căzut în dizgraţie și liderii ucraineni s-au ferit de ea, temându-se să nu împărtăşească soarta lui Gorbaciov. În 2012 și 2013, Viktor Ianukovici a sărbătorit ziua de naștere la reședința Zaria.

Read 1880 times Last modified on Miercuri, 25 Februarie 2015 17:18