Miercuri, 10 Iunie 2015 21:47

Poate Ucraina ocupa Transnistria? Featured

Written by Valentin Vasilescu
Rate this item
(9 votes)

Spuneam într-un articol anterior că Poroşenko nu intenţionează să pună în aplicare acordul Minsk 2, cu privire la regiunile Doneţk si Lugansk.

...Şi că există destule indicii că Ucraina intenţionează să atace Transnistria, existînd şi un aşa-numit Plan Bumerang, prin care ucrainieni ar ocupa în cinci zileTiraspolul, printr-un război fulger. 

http://www.ziaruldegarda.ro/saakasvili-transnistria-si-al-treilea-razboi-mondial/

Întrucît există pericolul ca armata separatiştilor din Doneţk şi Lugansk dar şi cea rusă din Crimeea să treacă la ofensivă, ucrainienii nu pot disloca forţe numeroase pentru atacarea Transnistriei. Ei pot crea un dispozitiv ofensiv compus dintr-o brigadă de tancuri, una mecanizată, una de artilerie şi una de infanterie moto. Cu un efectiv de 7.000 de militari, în proporţie de 40 % rezervişti, dar superioară calitativ armatei transnistrene. Poroşenco sperînd ca şi Saakasvili în 2008 că de la un punct încolo vor interveni americanii în sprijinul lui. Poroşenco speră degeaba, întrucît în Transnistria ca şi în Osetia de sud, SUA doresc să scoată castanele din foc cu mâna altora, fără să se frigă. 

R.Moldova nu are cu ce să participe la atacarea Transnistriei iar România nu poate interveni în ajutorul Ucrainei pe teritoriul Transnistriei, întrucît în aceste condiţii nu mai e valabil art. 5 al Tratatului NATO. Şi la nivelul de înzestrare al armatei sale, riscă o catastrofă militară de proporţii. Iar vechea Europă, mai mult decît sancţiuni economice, nu este dispusă să opună Rusiei. Numai că dacă armata ucrainiană atacă Transnistria, Rusia va riposta imediat şi în forţă pentru a nu da posibilitatea americanilor de a face nicio mişcare. 

În emisiunea "Dreptul de vot" a televiziunii ucrainiene,  Alexei Martynov, directorul Institutului Internaţional a afirmat că aeroportul din Tiraspol dispune de capacităţile tehnice de a primi avioanele de transport greu ale Rusiei. De aceea Ucraina va doborî fără nicio somaţie avioane ruseşti de transport, în zbor către Tiraspol. Conform ministerului Apărării Ucrainei citat de publicaţia Timer din Odessa, a început dislocarea de sisteme AA de tip S-300 la graniţa cu Transnistria.

Numai că primul pas al Rusiei ar fi acela de a anihila radarele de descoperire şi de dirijare ale bateriilor de rachete AA din sudul Ucrainei, din prin bruiaj. Obiectiv destul de uşor de realizat de 12 aeronave specializate, echipate cu noile sisteme L-175B Hibini şi Richag-AV. 

http://www.ziaruldegarda.ro/sistemul-de-bruiaj-rusesc-richag-av-vs-drona-americana-rq-170-sentinel/

Întrucît unele tipuri de rachete AA din dotarea armatei ucrainiene pot fi ghidate prin aparatură optică, acele baterii AA, prin a căror rază de acţiune ar trece avioanele de transport ale ruşilor în drumul lor către Transnistria, trebuiesc neutralizate prin lovirea din aer. Cu tot bruiajul intens, există posibilitatea ca avioane de vînătoare ucrainiene să decoleze şi să descopere vizual formaţiile de avioane de transport ruseşti, motiv pentru care acestea vor fi însoţite de formaţii de avioane de vînătoare ruseşti. 

Armata rusă dispune de peste 300 de avioane de transport. 25 avioane sunt de tip An-124, cel mai mare avion cargo din lume ( cară 150 t sau două tancuri T-90 sau şase Maşini de Luptă ale Infanteriei -MLI ), 100 sunt de tip IL-76, ( cară 42-60  t sau patru MLI ), 50 An-12 ( cară două MLI sau 60 de paraşutişti), 5 An-22 ( cară 80 t ), 96 AN-24/26 (cară 40 de paraşutişti ), 25 An-72 (cară 52 de paraşutişti sau un MLI ). La nevoie, grupul Volga-Dnepr, Polet şi alte companii aeriene ruseşti pot sprijini armata rusă cu alte 100 de avioane An-124 şi IL-76.

În 10 de ore, cu acest parc de avioane, Rusia este capabilă să introducă în teatrul de acţiune din Transnistria, prin podul aerian, aproape 18.000 de militari cu 400 de tancuri T-90, 300 de obuziere autopropulsate 2S3 Akatsiya, sisteme de lansare proiectile reactive BM-27 Uragan, BM-30 Smerch, 9A52-4 Tornado şi 40 de elicoptere de atac. 

40 % din acest contingent rusesc ajunge la sol prin paraşutare, în spatele dispozitivului ofensiv ucrainian, pentru a bloca căile de legătură, aprovizionare şi retragere ale armatei ucrainiene. Odată realizată manevra paraşutiştilor, autostrada nord-sud M05 ce leagă Kievul de Odessa şi vest-nord est M13 ce leagă Dubăsari de Kirovohrad sunt controlate de ruşi. Iar regiunea Odessa este izolată de restul Ucrainei. 

Paraşutiştii ruşi au o ridicată capacitate de manevră şi sprijin cu foc, fiind dotaţi cu autoturisme blindate GAZ Tigr, cu blindatele BMD-2 şi BMD-3 ( cu tun cal. 30 mm şi lansatoare de rachete antitanc Kornet în turelă ), cu blindatele BTR-MD Rakushka şi BMD-4  ( cu tun cal. 100 mm şi cal. 30 mm, lansatoare de rachete antitanc Konkurs în turelă ),  cu mortierul autopropulsat cal. 120 mm 2S9 Nona ( 8,7 t ), cu sistemele AA Strela-10 şi Verba ( raza de acţiune 6.400 m ) portabile sau montate pe blindate uşoare.

http://www.acs-rss.ro/index.php/arhiva-glasul/item/194-a-gasit-rusia-antidotul-la-forta-de-interventie-rapida-a-nato

Scenariul din Georgia din 2008 nu se va repeta, întrucît gruparea ofensivă ucrainiană nu mai are unde să se retragă, fiind prinsă între transnistreni, fluviul Nistru, gurile Dunării şi trupele ruseşti.  De aceea este probabil ca militarii ucrainieni să se predea după 24 de ore de la începerea ofensivei, iar trupele ruse să se dirijeze în viteză către oraşul Odessa. Pentru a-l captura pe guvernatorul Saakaşvili şi a-l preda justiţiei din Georgia, după care se vor retrage în Transnistria.

Read 2997 times Last modified on Miercuri, 10 Iunie 2015 21:53