Print this page
Sâmbătă, 25 Iulie 2015 09:29

Expert ucrainean : politicile FMI distrug producția naţională de gaze din Ucraina Featured

Written by Glasul/Голос
Rate this item
(2 votes)

Gaze Ucraina  KIEV, 24 iulie    ITAR  TASS .

Ucraina poate pierde controlul  asupra  extracției  gazelor naturale, dacă reduce considerabil redevenţa pentru companiile străine la insistența Fondului Monetar Internațional (FMI), a declarat pentru MigNews Iuri Korolciuk, şef al Consiliului de Supraveghere din cadrul Institutului de Strategii în Energie.Ministerul de Finanțe al Ucrainei a pregătit mai devreme un proiect de lege, destinat să reducă la jumătate redevenţele pentru investitorii privați, începând cu 1 octombrie 2015 de la 29% până la  14%, în funcție de adâncimea de extracție a gazelor.În plus, "noi proiecte de investiții, care vor fi lansate după 1 ianuarie 2016, se vor bucura de redevenţe de la 20% până la10%,", a declarat ministrul adjunct de finanţe ucrainean, Elena Makeeva.

Ministerul de Finanțe al Ucrainei a propus reducerea redevenţelor la  gaz "pentru a crește veniturile la bugetul de stat și a se asigura în același timp securitatea energetică a țării."

Conform planului Ministerului deFinanțe, acest lucru va fi realizat prin atragerea de noi companii producatoare de gaze naturale, care vor fi motivate de valoarea redusă a redevenţelor la gaz.

Cu toate acestea, această practică va descuraja companiile de gaze în activitatea de explorare a unor  noi  zăcăminte, deoarece acestea vor trebui să instaleze noi sonde folosind datele de geologice existente, a spus expertul.

În mare măsură vorbind, investitorii vor folosi în continuare "marja de siguranță" acumulate înainte de 1990, a spus expertul.

O creștere a producției de gaze de 1 miliard de metri cubi necesita investiții  în valoare de aproximativ 0.8-1 miliarde USD", a spus expertul. "Asta este, o creștere a producției cu 5 miliarde de metri cubi echivalează cu investiţii suplimentare în valoare de 5 miliarde USD. Este greu de crezut că şi-ar asuma cineva  riscul de a investi astfel de sume de bani în Ucraina, în situația actuală", a spus expertul.

Având în vedere influența cheie a SUA asupra FMI, nu este surprinzător cum "companiile americane se dovedesc a fi beneficiarii finali",  a scris expertul în articolul său.

"Acest sistem poate fi explicat prin planurile unui grup mic de companii americane de dimensiuni medii de a intra pe piaţa gazului ucrainean . Cu toate acestea, penetrarea nu implică în mod necesar explorarea și dezvoltarea de zăcăminte noi,  dar implică exploatarea intensă acelor existente ", a spus Korolciuk.

În același timp, propunerea Ministerului de Finanţe implică păstrarea redevenţei la gaze la nivel de 70% pentru compania de stat Ukrgazdobicia, cel mai mare producător de gaze din Ucraina, ceea ce va determina declinul companiei pe fondul privilegiilor pentru firmele private, a spus expertul.

"Nici SUA, nici FMI nu consideră  necesar a se oferi asistență financiară sau tehnică către Ukrgazdobicia. Mai mult decât atât, situația în cadrul companiei, care asigură în procent de  100% livrările de gaze pentru populaţie, se deteriorează cu fiecare an care trece. Astfel, în decurs de maxim 10 ani, statul va fi nevoit să cumpere necesarul de gaze pentru populaţie de la companii străine private”, a spus Korolciuk

 

Read 1595 times Last modified on Duminică, 09 August 2015 08:56

Related items