Vineri, 07 August 2015 03:58

„Soft Power” în acţiune:Washingtonul ar vrea o schimbare de regim în China Featured

Written by Glasul/Голос
Rate this item
(5 votes)

ChinaMoscova,  07-08-2015                    Sputnik France

SUA şi-ar dori o schimbare de regim în China, însă trebuie să ia în calcul că actualul guvern de la Beijing deţine ferm puterea, a declarat analistul politic Eric Draitser.

Moscova şi Beijing, din ce în ce mai apropiate la ora actuală, califică numeroasele ONG-uri americane din Rusia şi China drept provocatoare şi distructive.Astfel, nu este de mirare că această poziţie comună este obiectul unor critici acerbe în Occident.

 

Motivul principal al unor asemenea reacţii se explică prin faptul căONG-urile americane reprezintă „soft power”, adică o putere discretă în aceste ţări, ca de altfel pretutindeni în lume.

ONG-urile acţionaeză de fapt cu susţinerea guvernelor şi a serviciilor de informaţii occidentale pentru a promova obiectivele Washingtonului şi ale aliaţilor săi, a explicat Eric Draitser, analist geopolitic american şi redactor la Stop Imperialism

Acest mod de acţiune permite SUA să folosească trucuri murdare,fără a se implica direct.

D-l Draitser a acuzat Washingtonul de tentativa de a destabiliza China prin intermediul unei reţele de ONG-uri.

În particular, analistul a pus în valoare faptul  că faimoasa „revoluţie a umbrelelor”  dea la Hong Kong  a fost îndeaproape legată de „soft power”-ul american. În plus ONG-urile americane au turnat totdeauna gaz peste focul tensiunilor interetnice în mai multe regiuni ale Chinei, , funizând informaţii alterate despre conducerea de la Beijing.

În problema situaţiei în care Washingtonul proiectează declanşarea unei revolte gen „Maidan” în China, răspunsul d-lui Draitser este fără echivoc:”SUA ar aprecia o schimbare de regim în China, dar nu sunt aşa naive să se aştepte la aşa ceva în viitorul apropiat”.

Răspunzând unei întrebări despre capacitatae Washingtonului de a înrăutăţi relaţiile chino-ruse într-un viitor apropiat, Draitsev explică faptul că apropierea dintre China şi Rusia formează fără îndoială o barieră enormă în calea hegemoniei SUA în zona Asia-Pacific. În acest timp, prietenia dintre SUA pe de o parte şi China+Rusia pe de altă parte este un scenariu improbabil, pur şi simplu anacronic.

În tot acest timp, legăturile dintre Rusia şi China se întăresc, mai ales în materie de infrastructură, energie, securitate, adică se fac noi paşi pe noul „drum al mătăsii”.

Read 1771 times Last modified on Duminică, 09 August 2015 08:46