Luni, 24 August 2015 05:17

The National Interest: alianţa ruso-chineză şi reconfigurarea echilibrului mondial Featured

Written by
Rate this item
(6 votes)

Rusia china Moscova,  24-08-2015             Sputnik FR 

Alianţa ruso- chineză este pe cale de a pune bazele unui sistem financiar alternativ celui occidental, care va putea atrage mari actori geopolitici de partea sa, menţioneză revista The National Interest.

 

China, preocupată în primul rând de politica sa internă, de stabilitate şi de creştere economică, nu a făcut parte din rândul marilor actori geopolitici până astăzi. Totuşi, dezvoltarea Chinei reprezintă în prezent una din provocările majore pe scena internaţională.

Această ţară are desigur punctele sale sensibile; se poate estima cu siguranţă că în lipsa reformelor politice fundamentale, este posibil ca aceasta să aibă soarta Uniunii Sovietice, dar nu trebuie să ne grăbim cu pronosticul.

În  China, riscul dezintegrării este mult mai mic ca în URSS, sistemul său economic este mai solid, iar preşedintele Xi Jinping este un realist pragmatic, spre deosebire de „romanticul” Gorbaciov, se spune în The National Interest.

În ciuda faptului că ambiţiile geopolitice ale Chinei ar fi limitate, dezvoltarea sa economică, precum şi relaţiile ruso-chineze relansate, plus scepticismul Occidentului, constituie un risc pentru voinşa hegemonică a Statelor Unite.

Pentru moment, politica externă a Statelor Unite este una primară. În actualul context, unde nu există o superputere concurenţială care le-ar putea contrabalansa influenţa, Statele Unite îşi menţin o politică externă simplistă, moralizatoare şi arogantă, menţionează The National Interest.

De cealaltă parte, China şi Rusia sunt o atracţie pentru alte ţări, au pus bazele unei noi infrastructuri  economice complementare, cu perspective în viitor. Totodată, această alianţă este o alternativă a sistemului financiar internaţional, controlat de Occident.

Această apropiere diplomatică dintre Rusia şi China va influenţa puternic lumea întreagă şi va putea antrena o restructurare a scenei internaţionale, conform exprtului chinez Yan Xuetong.

Read 1856 times