Luni, 04 Ianuarie 2016 19:03

Strategia de securitate naţională a Rusiei:Occidentul nu are nimic de adăugat Featured

Written by
Rate this item
(4 votes)

KremlinMoscova, 04-01-2016     SPUTNIK FR

La sfârşitul anului 2015, preşedintele Vladimir Putin  a semnat un document care defineşte strategia naţională a Rusiei.

Documentul menţionează că Moscova se pronunţă pentru o întărire a cooperării mutual avantajose cu ţările Europei şi Uniunea Europeană şi pentru o armonizare a proceselor de integrare în Europa şi în spaşiul post-sovietic. Strategia subliniază că Rusia doreşte în aceeaşi măsură să clădească un parteneriat eficace cu Statele Unite pe baza intereselor convergente.

 

Noua strategie de securitate naţională rusă a fost dezbătută pe larg în mass-media internaţională, iar jurnaliştii occidentali nu au găsit nimic de adăugat pe marginea acestui document. Cu toate acestea, ei au constatat că ameninţările venind dinspre NATO şi Statele Unite figurează printre principalele provocări cu care Rusia se confruntă în prezent.

Agenţia Reuters subliniază că „Rusia a citat pentru prima dată Statele Unite ca pe o ameninţare la securitatea sa naţională”.

„Rusia a reuşit să-şi sporească rolul său în reglementarea problemelor mondiale, fapt care a provocat reacţia Occidentului”, notează Reuters, fără a preciza totodată natura acestei reacţii.

Newsweek constată, la rândul său, că „ aplicarea de către Moscova a unei politici interne şi externe independente a provocat riposta Statelor Unite şi a aliaţilor lor occidentali, preocupaţi de a-şi păstra supremaţia mondială.

Fără a supune strategia rusă unei critici virulente, cotidianul american The Hill semnalează totuşi dezacordul său cu poziţiile enunţate în document.

„Strategia citează drept ameninţare dezvoltarea poziţiilor NATO şi a reţelei de laboratoare militare biologice ale Statelor Unite în ţările limitrofe ale Rusiei” scrie publicaţia, fără a da un minim de argumente.

The Daily News subliniază la rândul său că relaţiile dintre Moscova şi Occident s-au degradat pe fondul evenimentelor din Ucraina. Aceasta este raţiunea pentru care punerea la punct a unei noi strategii de securitate naţională rusă „ nu are nimic neşteptat”.

„Statele Unite şi Uniunea Europeană au susţinut o lovitură de stat anticonstituţională în Ucraina, fapt care a provocat o sciziune profundă în sânul societăţii ucrainene şi un conflict armat”, comentează publicaţia, citând documentul semnat de Vladimir Putin.

Pentru The Washington Times, publicarea noii strategii de securitate naţională rusă nu este decât „ o simplă formalitate”.

„În ultima vreme, NATO a început să-şi întărească potenţialul militar în Polonia şi în ţările baltice, sub pretextul de a contracara o ipotetică agresiune rusă”, scrie editorialistul Todd Wood.

În sfârşit, The Financial Times estimează că „acuzaţiile lansate împotriva NATO şi a Statelor Unite vor sfârşi prin a agrava vizibil relaţiile dintre Moscova şi Occident.”

Read 2279 times