Joi, 14 Ianuarie 2016 21:55

Prăbuşirea MH 17: Rusia dezminte raportul olandez şi aduce probe Featured

Written by Glasul
Rate this item
(2 votes)

Mh 17 Moscova, 14-01-2016     SPUTNIK FR

Rossaviaţia, agenţia de transport federală rusă, a înaintat public şase noi dovezi obţinute mulţumită studiilor şi experienţelor de anvergură care confirmă falsitatea concluziilor raportului olandez despre poziţia la sud-estul Ucrainei, unde avionul Boeing a fost deviat.

 

Aceste dovezi figurează în scrisoarea oficială a vicepreşedintelui Rossaviaţia, Oleg Stortciovoi, adresată preşedintelui Biroului olandez de securitate Tjibbe Joustra după un studiu detaliat al raportului final asupra condiţiilor prăbuşirii Boeing 777.

Biroul olandez pentru securitate, care a condus ancheta privind doborârea avionului Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines deasupra Ucrainei, a publicat concluziile sale la data de 13 octonbrie 2015. Comisia a afirmat că prăbuşirea a fost provocată de explozia unei ogive 9N 314M a unei rachete sol-aer Buk 9M38.

Incoerenţe

„Dacă se presupune că avionul a fost doborât de o rachetă Buk, este o neconformitate a datelor ce figurează în raportul final; caracteristicile fragmentelor ogivei 9N 314M şi caracteristicile găurilor din fragmentele avionului nu concordă cu cele ale găurilor provocate de explozia unei ogive 9H314M”, se menţionează în scrisoarea Rossaviaţia.

În plus, Oleg Stortciovoi subliniază o diferenţă flagrantă între un fragment al rachetei găsite la faţa locului şi fragmentele care rămân după o explozie a unei rachete 9M38.

Printre alte incoerenţe, algoritmul de funcţionare a fuzetei de proximitate a rachetei Buk nu concordă cu poziţia rachetei care a lovit avionul Boeing.

Probe îndoielnice

Vicepreşedintele Rossaviaţia se îndoieşte de probele aduse la raportul olandez. De menţionat că fragmente de vopsea şi de substanţă explozivă găsite la locul prăbuşirii MH 17 nu pot fi considerate probe, astfel de materiale fiind folosite pentru aproape toate mijloacele de atac asupra obiectivelor aeriene. În plus, aceleaşi elemente chimice pot fi găsite în coloranţii de fabricaţii diferite. Deci, nu este vorba decât de probe indirecte ce nu pot fi luate în considerare decât împreună cu alte probe.

D-l Stortciovoi a remarcat totodată că raportul olandez nu a dezvoltat suficient ideea de culpabilitate a Ucrainei pentru a nu se închide spaţiul său aerian.

Vicepreşedintele a menţionat că o anexă a Convenţiei de la Chicago şi documentele Organizaţiei Aviaţiei Civile Internaţionale (OACI) stipulează că statul în cauză evaluează constant nivelul de ameninţare pentru aviaţia civilă pe teritoriul său.

Biroul olandez pentru securitate a confirmat că a primit scrisoarea Rossaviaţia şi examinează noile elemente în cazul prăbuşirii zborului MH 17, adeclarat pentru Sputnik purtătorul de cuvânt al biroului.

Pentru a asigura urmărirea penală a vinovaţilor, este posibil ca un tribunal internaţional să fie creat în Ucraina, a declarat joi Bert Koenders, ministrul olandez de externe.

Autorităţile din Kiev au acuzat insurgenţii că au doborât avionul cu sistemul de rachete Buk. Aceştia din urmă dezmint implicaţia lor în această catastrofă.

Consorţiul rus Almaz –Antei, producătorul rachetelor sol –aer Buk, a dispus propria sa anchetă asupra catastrofei zborului MH 17 deasupra ucrainei, organizând un experiment . Acesta a constat în explozia unei ogive de Buk aproape de un Boeing scos din uz, în speranţa determinării împrejurărilor catastrofei.

Consorţiul a concluzionat că Boeing 777 a fost lovit de o rachetă 9M38-M1 a sistemului Buk-M1 din dotarea armatei ucrainene.

Read 1450 times Last modified on Joi, 14 Ianuarie 2016 22:01