Marți, 22 Martie 2016 18:31

Nu-i nicăieri ca acasă: cum s-a schimbat Crimeea după reunificarea cu Rusia Featured

Written by
Rate this item
(3 votes)

crimeea  Moscova, 22-03-2016  SPUTNIK INT.

Pe 18 martie 2016, Rusia a celebrat a doua aniversare a reunificării Crimeii cu patria mamă. Exact cu doi ani în urmă, în Crimeea s-a desfăşurat un referendum istoric, în urma căruia şi-a decis soarta. 96% din populaţie a votat pentru reunificarea cu Rusia. În ziua următoare, preşedintele rus Vladimir Putin a semnat decretul prin care era recunoscută Republica Crimeea. Pe 18 martie a fost semnat un acord la Kremlin pentru primirea Crimeei şi Sevastopolului în Federaţia Rusă.

 

Astfel,  cu doi ani în urmă, a început procesul îndelungat al integrării celor două teritorii în Federaţia Rusă.

În timp ce procesul de integrare al Crimeei va dura ceva vreme, republica a cunoscut deja schimbări semnificative de la reunificarea cu Rusia.

În ceea ce priveşte recunoaşterea internaţională a statutului Crimeei, situaţia rămâne totuşi neschimbată. Nici o ţară membră ONU nu a recunoscut Crimeea ca aparţinând Rusiei.

Vizitele făcute în peninsulă de unii parlamentari europeni pot fi cu greu considerate drept un semn al ridicării blocadei politice.

În acelaşi timp, problema recunoaşterii Crimeei a ajuns în impas.Mai mult, guvernul rus a fost pregătit pentru un astfel de scenariu. De exemplu, SUA nu au recunoscut niciodată statele baltice, ca parte integrantă a URSS. Cu toate acestea, ţările baltice au fost integrate cu succes îm economia sovietică. Mai mult, în 1975, preşedintele american Gerald Ford a semnat Actul Final de la Helsinki, care garantează integritatea teritorială a URSS.

Nu s-au făcut progrese după ce sancţiunile anti-ruse au fost impuse de Occident, în urma referendumul din Crimeea.

Cu toate acestea, Moscova a câştigat avantaje politice însemnate după reunirea Crimeei cu Rusia.

„Această mişcare a împiedicat alianţa occidentală de la viitoare expansiuni teritoriale şi a fost crucială pentru securitatea naţională a Rusiei”, a declarat Serghei Karaganov la Şcoala Superioară Rusă pentru Economie.

În concordanţă cu aceasta, după reunificarea Crimeei cu Rusia, Moscova a stopat discuţiile privind intrarea Ucrainei în NATO şi a dovedit că este gata să-şi protejeze interesele naţionale.

În plus, mulţi politicieni occidentali au fost în mod repetat stresaţi de faptul că referendumul din Crimeea a fost legitim, pentru că poporul crimeean şi-a exercitat dreptul la autodeterminare.

Într-un interviu pentru  Russia Today, politicianul francez Yvan Blot a subliniat că există încă o contradicţie în dreptul internaţional între două norme- inviolabilitatea frontierelor şi dreptul la autodeterminare

„Poporul crimeean a votat pentru reunificarea cu Rusia. El şi-a exercitat dreptul la autodeterminare. Trebuie respectată această alegere”, a subliniat Blot.

În ciuda numeroaselor tensiuni internaţionale, Crimeea a fost o destinaţie turistică extrem de populară. Vânzarea biletelor ruseşti online, prin site-ul Aviasales, a făcut ca în vara anului 2014 numărul de bilete de avion pentru Simferopol să fie foarte mare.

Mai mult decât atât, au fost deschise în Crimeea hoteluri de patru stele şi de cinci stele, inclusiv complexul de cinci stele MRIYA de lângă Yalta. În acelaţi timp, infrastructura de turism a Crimeei este pe cale de a fi îmbunătăţită.

Important este faptul că Crimeea oferă numeroase posibilităţi turiştilor ce dispun de un buget redus. În anul 2018, construcţia podului ce leagă peninsula Crimeea cu Rusia continentală. În lungime de 19 km, acesta va fi cel mai lung pod din Rusia

Au fost făcute progrese în domeniul social, incluse fiind sănătatea, salariile, pensiile, precum şi educaţia.

De-a lungul ultimilor doi ani, majoritatea problemelor cu care s-a confruntat Crimeea au fost provocate de radicalii ucraineni, inclusiv blocarea aprovizionării cu alimente şi blocada energetică.

Potrivit lui Evgheni Mincenko, şeful Institutului Internaţional pentru Analiză Politică de la Moscova, în ciuda faptului că Crimeea şi Sevastopol au devenit subiecte federale cu drepturi depline, există o serie de probleme cu elitele politice din Crimeea, în special corupţia.

Nivelul ridicat al corupţiei provine din vechiul sistem politic ucrainean şi sunt necesari ani de zile pentru a fi eliminat.

Guvernul federal a făcut eforturi enorme pentru a îmbunătăţi situaţia, iar lucrurile chiar se schimbă, a subliniat Mincenko.

Read 2036 times Last modified on Marți, 22 Martie 2016 18:48