Vineri, 25 Martie 2016 16:22

Un deputat ucrainean cere Kievului să se doteze cu arma nucleară Featured

Written by Glasul
Rate this item
(2 votes)

RadaMoscova, 25-03-2016       SPTNIK FR

Oleg Liaciko, deputat în Rada supremă şi preşedintele Partidului Radical a declarat că Ucraina trebuie să creeze propria armă nucleară.Parlamentarul a făcut această declaraţie vineri 25 martie într-un interviu dat publicaţiei Segodnia Ucraina.

 

 „Am spus în mai multe rânduri preşedintelui, secretarului consiliului de securitate şi apărării naţionale, primului ministru că pentru a-şi asigura securitatea, Ucraina trebuie să facă eforturi în vederea restabilirii potenţialului său nuclear.Avem tot ce ne trebuie pentru a o face: şcoală ştiinţifică, uraniu, tehnologii, uzina Iujmah (întreprindere din Dniepropetrovsk specializată în construcţia de material aerospaţial).Suntem în măsură să producem rachete nucleare”, a arătat Oleg Liaciko.

El a calificat drept „eroare”decizia Kievului de a renunţa la armele nucleare după căderea URSS.

„Dacă, după cum afirma Leonid Kravciuk (primul preşedinte al Ucrainei independente) noi nu aveam posibilitatea să ne întreţinem armele nucleare strategice, trebuia măcar să ne conservăm armele nucleare tactice” a concluzionat deputatul.

Pe 26 ianuarie, secretarul consiliului de securitate şi al apărării naţionale ucrainean, Aleksndr Turcinov, a mers până la a spune că Rusia ar putea utiliza contra Ucrainei rachetele de croazieră cerute în anii’90 de Kiev în cadrul memorandumului de la Budapesta, rachete care ar putea purta încărcături nucleare.

Conform memorandumului de la Budapesta semnat de Kiev, Moscova, Londra şi Washington în decembrie 1994, Ucraina s-a încadrat în Tratatul de neproliferare al armelor nucleare (TNP) ca stat care nu posedă arma nucleară. După căderea URSS, Ucraina  a rămas în posesia avioanelor strategice Tu 160, Tu-16 şi Tu-22M3, precum şi a unui arsenal de important de rachete de croazieră X 55 şi X 22. Criza economică urmată după căderea URSS, imposibilitatea de a păstra şi întreţine acest arsenal au constrâns Kievul să-şi suprime aviaţia strategică.

În anii’90, Ucraina şi-a diminuat progresiv arsenalul de avioane strategice şi de rachete de croazieră moştenit de la URSS: o parte a fost reciclat, restul fiind vândut Rusiei ca plată pentru gazul furnizat. Conform unor informaţii sigure, arme ucrainene datând in acea epocă au fost văzute în Iran şi China.

Read 1481 times