Marți, 12 Aprilie 2016 18:11

Ucraina amână plata datoriei sale la....calendele greceşti Featured

Written by Glasul
Rate this item
(1 Vote)

UcrainaMoscova, 12-04-2016   SPUTNIK FR

Kievul va plăti datoriile sale când va avea chef, a hotărât parlamentul ucrainean. Acesta a votat într-adevăr prorogarea sine die a moratoriului privind plata creanţelor ţării. Reeşalonarea datoriilor va fi o gură de oxigen sau incapacitate de plată?

 

Rambursarea datoriei externe a Ucrainei va aştepta...pe timp nedefinit, conform parlamentului ucrainean. Ţara a hotărât deja printr-un moratoriu asupra reglementării creanţelor externe care expiră la 1 iulie 2016. Parlamentul a votat deci suprimarea acestei date limită azi, 12 aprile, cu o majoritate confortabilă de 242 voturi pentru.

„Dat fiind faptul că durata temeiului juridic de suspendare a plăţilor pentru datoria ucraineană expiră la 1 iulie 2016,  a fost propusă în Rada o lege  de anulare a scadenţei şi prelungirea perioadei de aplicare a acestui temei juridic”, precizează nota explicativă a documentului.

„La 1 iulie expiră scadența plății datoriei, astfel încât este necesar să se extindă durata legii adoptate anterior (privind moratoriul)", a declarat Andrei Gordeev, preşedintele comisiei de buget a parlamentului şi autor al proiectului de lege. Dl. Gordeev crede că măsura va găsi modalități de a restructura datoria Ucrainei.

Pentru opoziţia ucraineană, această lege este echivalentă cu o incapacitate de plată. Deputatul Aleksandr Doljenkov afirmă cu indignare:„ Acesta este un refuz unilateral de onorarea angajamentelor privind datoria externă. Votul acestei legi înseamnă recunoaşterea incapacităţii de plată”

Conform colegului său mihail Papiev, o dată limită a moratoriului trebuie precizată obligatoriu în legislaşia ucraineană.

Premierul demisionar Arseni Iaţeniuk a declarat în prealabil că, în patru ani, Ucraina ar trebui să ramburseze 30 miliarde dolari ca datorie externă, din care 3 miliarde dolari Rusiei. Pe 18 decembrie anul trecut, guvernul Ucrainei a blocat printr-un moratoriu rambursarea datoriei către Rusia.

 

 

Read 1226 times