Miercuri, 13 Aprilie 2016 15:25

Ministrul rus al economiei: sistemul bancar rusesc are un surplus de lichidităţi Featured

Written by Glasul
Rate this item
(1 Vote)

Ministrul economiei HELSINKI, 13 -04-2016    ITAR  TASS

 Sistemul bancar rusesc are un surplus de lichidităţi, a declarat miercuri ministrul dezvoltării economice Alexei Uliukaev,  la întâlnirea cu comunitatea de afaceri finlandeză.
. "Situația noastră cu lichiditatea bancară s-a schimbat fundamental in acest an. Am cunoscut deficitul de lichiditate și băncile au recurs la susținerea Băncii Centrale înainte de luna februarie Un astfel de sprijin a ajuns la 5-6 trilioane de ruble 8 75.9-91.1 mld USD)

 

.Acest lucru a fost  refinanţare. Există încă deficit, dar ne aflăm în situația excedentului de lichiditate ", a spus Uliukaev.
Băncile începe să scăderea ratelor dobânzilor lor într-o astfel de situație, a adăugat ministrul

Sunt șanse mai mari că rubla să fie mai puternică

 „Şansele sunt mai mari ca rubla să devină mai puternică în loc să slăbească”, a continuat Uliukaev.
"Moneda națională a devenit mai puternică. Piața valutară este raportul dintre cerere și ofertă, dar  sunt mai mari şansele de întărire decât de slăbire. Acest lucru se datorează faptului că balanța de plăți va fi pozitiv în acest an și, probabil, în anii următori," a spus ministrul.
Balanța comercială se va îmbunătăți datorită situației pieței bune, inclusiv pe piața petrolului, a spus Uliukaev. Dinamica contului curent al balanței de plăți va fi, de asemenea, pozitivă, a spus el. "Ne așteptăm ca surplusul de cont curent să fie între 60 şi 70 de miliarde USD în acest an și în următorii ani", a adăugat ministrul.


Ministrul Dezvoltării Economice al Rusiei vrea ca rata cheie a Băncii Centrale să fie mai mică


Potrivit ministrului, Banca Centrală a Rusiei ar putea efectua o scădere a ratei sale cheie, rata actuală a inflației îi permite să facă acest lucru.
"Banca Centrală poate să reducă rata cheie. În opinia mea, ar trebui, pentru că rata inflației este în scădere rapidă", a spus el.
„În 2015, inflația în Rusia a fost de 12,9%, acum este de 7,3%, iar rata cheie este de 11% pe an”, a spus Uliukaiev.
"Există o diferență mare între ele. De regulă, acest lucru nu se întîmplă în alte țări, astfel încât există oportunități de reducere", a spus ministrul.
Uliukaev a spus că atunci când se ia o decizie cu privire la rata cheie a Băncii Centrale, aceasta să fie ghidată nu de inflația actuală, ci de cea din viitor. La sfârșitul anului 2016 s-ar putea ajunge la 6,5-7%, a adăugat ministrul.


Piaţa petrolului va rămâne volatile în ciuda creșterii prognozate a preţului


Piața petrolului va rămâne volatilă, în ciuda creșterii de preţ prognozată de către analiști, a remarcat Alexei Uliukaev.
"Amintiți-vă de starea de  de panică  de la începutul anului trecut. De starea de spirit de la începutul acestui an, atunci când prețul petrolului a scăzut la 27 USD/ baril. Acum este de 44 USD/baril  și analiștii  se așteaptă la o creștere în continuare. Volatilitatea va rămâne, însă creșterea va avea loc ", a spus ministrul.
Situația de pe piața petrolului a fost volatilă în cursul ultimelor optsprezece luni, din cauza dezechilibrului dintre cerere și ofertă. Prețurile la petrol s-au prăbușit la 27 USD/baril pe baril, la începutul anului 2016, dar a revenit  la 40.7 USD/baril  la începutul lunii aprilie a acestui an.


Inflația din Rusia va fie mai mică de 7% la sfârșitul anului 2016

 
Inflația în Rusia poate fi mai mică de 7% la sfârșitul anului 2016, cu un declin în continuare la 4,5-5%, a precizat ministrul rus al dezvoltării.
"Inflația este în scădere, de aproape două ori. Perspectiva noastră spune că inflaţia va fi mai mică de 7% până la sfârșitul anului", a spus ministrul.
Banca Centrală a Rusiei a declarat anterior că intenționează să atingă o inflație de 6-7% în acest an și 4% ca țintă în 2017. Ministerul Finanțelor prognozează o inflație mai mică de 8% în Rusia, în acest an.


Read 1186 times