Sâmbătă, 20 Decembrie 2014 13:05

TGV-ul transsiberian va lega vestul Europei de coasta Pacificului în 48 de ore Featured

Written by Valentin Vasilescu
Rate this item
(9 votes)

   Kawasaki (Japonia) , Siemens (Germania) şi Alstrom (Franţa)  sunt firmele de top specializate infrastructura de cale ferată de mare viteză. Compania franceză Alstom, aproape că a fost declarată de ruşi cîştigătoare a licitaţiei pentru realizarea primului tronson de cale ferată de mare viteză (TGV) transiberian.

În prima fază, Proiectul TGV (tren de mare viteză) al firmei alsaciene Alstrom, urma să lege Moscova de capitala Tatarstanului (803km) în 3 ore şi 30 de minute, rulînd cu o viteză medie de 320 km/h. Azi, această distanţă este parcursă de trenurile ruseşti în aproape 11 ore. În 2007, pe tronsonul LGV-Est : Vaires-sur-Marne (Paris) - Baudrecourt (Strasbourg), TGV-ul lui Alstrom a stabilit recodul mondial de viteză, atingînd 574 km/h. 

   Ca urmare a neîndeplinirii sarcinilor contractuale de către Franţa în ceea ce priveşte portelicopterele Mistral, locul companiei Alstrom în megaproiectul feroviar rusesc, va fi luat de China Railway Corporation (CRH), partenera firmei autohtone Uralvagonzavod. Practic CRH doreşte să monopolizeze modernizarea căilor ferate ruseşti printr-un joint-venture cu ruşii. De aceea CRH, deja a inclus acest prim tronson pe ruta Moscova-Kazan într-un proiect TGV pe distanţa Moscova-Beijing, în lungime de 7.000 km. 

   În condiţiile în care principalele bănci ruseşti sunt vizate de sancţiunile SUA şi UE, în cadrul întâlnirii din octombrie 2014 a premierilor rus şi chinez, Dmitri Medvedev şi Li Keqiang, a fost încheiat un memorandum care să rezolve problema finanţării. 

   Interesul companiei chineze CRH pentru reţeaua feroviară transiberiană este generat de miile de garnituri cu containere care circulă zilnic pe calea ferată de la centrele logistice germane (BMW, Mercedes, Audi, Wolfswagen) din Leipzig şi Munchen către fabricile din regiunea Shenyang din China. CRH reducînd astfel durata călătoriei de la o săptămînă, la 48 de ore pe linia TGV Moscova-Beijing (care este de trei ori mai lungă decît Beijing – Guangzhou, cea mai extinsă linie de mare viteză din China).

   CRH a început în 2004 transferul tehnologic de la Kawasaki şi Siemens, rivalii pe plan mondial ai lui Alstrom. În prezent, trenul de mare viteză CRH (China Railway High-Speed) are viteza maximă de doar 468,1 km/h. China operează 1.050 de garnituri de trenuri CRH, parcurgînd în mod regulat distanţa de 1.200 km dintre Beijing şi Shanghai în 5 ore. 

   TGV-ul este un proiect major de infrastructură feroviară al lui Vladimir Putin, care mai cuprinde şi două centuri concentrice de suprafaţă ale zonei din jurul Moscovei. De menţionat că Shanghaiul este singurul oraş din lume care mai are şi trenuri de mare viteză pe pernă magnetică care i-au atras admiraţia lui Putin. Trenul, botezat Maglev de firmele constructoare germane ThyssenKrupp şi Siemens, leagă aeroportul de centrul oraşului, acoperind cei 30 km în 7 minute şi 21 de secunde şi atinge o viteză maximă de 430 de km/h. 

 

Read 13213 times Last modified on Sâmbătă, 20 Decembrie 2014 13:47