Sâmbătă, 23 Aprilie 2016 18:11

Nicăieri fără SUA: Obama ameninţă Londra în cazul „Brexit” Featured

Written by Glasul
Rate this item
(3 votes)

Obama Cameron    Londra, 23-04-2016      SPUTNIK FR

Preşedintele american nu încetează să-şi impună voinţa oriunde se află. Astfel, în timpul vizitei sale la Londra, Barrack Obama a ameninţat Regatul Unit vis-a-vis de consecinţele relaţiilor comerciale dintre cele două ţări în cazul Brexit.

 

Barrack Obama a prevenit Regatul Unit că relaţiile sale comerciale cu SUA ar putea fi „pe muchie de cuţit” dacă acesta alege părăsirea Uniunii Europene la referendumul ce va avea loc la 23 iunie, o problemă care „rupe” ţara.

„ Poate unii cred că va fi un acord de liber schimb SUA / Regatul Unit,, dar acesta nu se va întâmpla prea curând . Regatul Unit va fi „în coadă de peşte”, a declarat Obama vineri în urma unei conferinţe de presă la Londra cu premierul britanic David Cameron.

În continuare: „ Noi suntem concentraţi asupra negocirilor cu marele bloc care este Uniunea Europeană”.

Imediat ce a sosit la Londra pentru o vizită de patru zile, Obama s-a implicat în „bătălia referendumului”, pronunţându-se în favoarea menţinerii aliatului său britanic în sânul UE.

„ UE nu diminuează influenţa britanică, ea o creşte” a scris The Telegraph pe un ton foarte personal despre discursul lui Obama.

În ciuda aşa-numitelor bune intenţii ale liderului american, partizanii Brexit au denunţat propunerile lui Obama asupra acestui subiect şi au strigat că acestea sunt o ingerinţă în problemele interne ale Marii Britanii.

Astfel, primarul Londrei, Boris Johnson, l-a acuzat pe preşedintele american de ipocrizie şi de incoerenţă declarănd că SUA nu ar accepta pentru ea limitarea suveranităţii pe care membrii UE au consimţit-o.

„Faptul că SUA ne spun nouă, Regatului Unit, să cedăm controlul unei bune părţi a democraţiei noastre este un exemplu stupefiant de principii şi fapte „ce spun, dar nu ce fac”, a apreciat primarul Londrei într-un interviu acordat cotidianului The Sun.

D-l Johnson a evocat originile keniane ale preşedintelui american. Bunicul lui Obama a trăit în Kenya, o veche colonie britanică, ceea ce dovedeşte, după părerea primarului, ostilitatea sa faţă de Regatul Unit.

Read 1838 times