Miercuri, 04 Mai 2016 18:40

Președintele Republicii Moldova, împotriva defilării vehiculelor NATO de Ziua Victoriei Featured

Written by Glasul
Rate this item
(4 votes)

Trupe americane  CHISINAU, 04-05-2016     ITAR  TASS .

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a cerut Ministerului Apărării  să renunțe la planul defilării  vehiculelor şi tehnicii militare americane în piața principală a Chișinăului de Ziua Victoriei, a declarat postul local de televiziune Realitatea, referindu-se la o scrisoare pe care  consilierul prezidențial Alexei Barbăneagră a scris-o ministrului apărării Anatol Șalaru.

"O defilare comună  de tehnică militară americană şi moldoveneasc poate provoca interpretări negative și speculații nu numai într-un anumit segment al populației, ci și între partenerii Moldovei, care nu au fost invitați să participe la spectacol", a spus consilierul prezidenţial

Ministrul moldovean al Apărării, Anatol Şalaru a declarat într-un interviu la postul de televiziune PRO TV că președintele moldovean, care este comandantul suprem al forțelor armate din Moldova, a fost informat în legătură cu afișarea echipamentelor militare a NATO. "Nici o decizie finală a fost luată încă. Americanii ar putea renunța la idee dacă președintele nu este de acord," a declarat jurnaliștilor ministrul apărării.

Trupele americane și vehicule militare care urmează să fie implicate în exerciţiul NATO „Dragon Pioneer 2016” au sosit în capitala Moldovei Chișinău, zilele trecute. La Dragon Pioneer 2016 participă 198 militari  din armata SUA, al doilea regiment de cavalerie și 58 de piese de echipament militar , în perioada 3-20 mai a.c.

Opoziția parlamentară a Republicii Moldova, nemulțumită de sosirea militarilor americani a încercat să blocheze intrarea lor în republică. Cu toate acestea, poliția care a sosit la fața locului a forțat manifestanții să se retragă.

În interviurile sale anterioare cu TASS, Igor Dodon, liderul Partidului Socialist din Moldova, a declarat că ideea Ministerului Apărării de a organiza o defilare de echipamente militare  NATO este o încălcare a constituției țării, care afirmă că Republica Moldova este un stat neutru.

"Socialiștii vor organiza mitinguri de protest în masă împotriva acestei grave încălcări a neutralităţii țării. Vom folosi toate căile legale de a apăra statalitatea Republicii Moldova și nu va permite trupelor NATO să domine în țara noastră. Vom organiza ZiuaVictoriei şi Regimentul Nemuritor pe 9 mai. Vom purta fotografiile părinților, bunicilor și străbunicilor noştri, care au învins fascismul pe străzile Chișinăului” a declarat Dodon, al cărui partid socialist este cea mai mare fracțiune parlamentară și controlează un sfert din locuri în legislativul moldovean, conform TASS .

El a caracterizat pe cei care au permis vehiculelor NATO să treacă prin teritoriul țării ca fiind trădători care ar trebui să demisioneze imediat.

Statele Unite ale Americii și NATO s-au intensificat activitățile militare în Europa de Est, în ultimii ani, se presupune ca o reacție la agravarea relațiilor ruso-ucrainene. Statele din regiune au crescut cheltuielile lor militare de mai multe ori. Acestea măresc în mod constant efectivele militare și organizează manevre regulate.

Read 3676 times Last modified on Joi, 05 Mai 2016 04:44