Marți, 31 Mai 2016 04:50

Reprezentantul rus la NATO a declarat : Marea Neagră nu va fi niciodată "lac NATO" Featured

Written by Glasul
Rate this item
(6 votes)

Marea neagra  Moscova, 30-05-2016                ITAR TASS .

Bruxelles înțelege perfect că Marea Neagră nu va fi niciodată un "lac NATO",a declarat reprezentantul permanent al Rusiei la NATO, Alexandr Grușko, într-un interviu pentru Rossiiskaia Gazeta .
"Astăzi, NATO încearcă să transfere dispozitivele de luptă în apele Mării Negre", a spus el. "Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat recent că Marea Neagră s-a transformat aproape într-un" lac rusesc ", din cauza absenței NATO în zonă. Dar NATO înțelege foarte bine că Marea Neagră nu va fi niciodată un lac al NATO, iar noi facem ce știm cel mai bine pentru a neutraliza posibile amenințări și încercările de a exercita o presiune asupra Rusiei din sud. "

El a reamintit că  Flota Mării Negre a fost implicat în eforturile internaționale de stabilizare a situației din regiunea mediteraneană și la sud de aceasta. "Astfel, navele flotei au un rol activ în operațiunile anti-piraterie în coordonare cu NATO și Uniunea Europeană", a menționat el. "Acum, NATO a denunțat acest lucru."

Vorbind despre situația actuală din relațiile Rusia-NATO, Grușko a atras atenția asupra faptului că "tendința de înrăutățire a relațiilor încă nu s-a epuizat."

"Judecând după rezultatele recentei reuniuni a miniștrilor de externe din țările NATO, alianța va continua politica de" constrângere "a Rusiei, în ciuda cererilor noastre de dialog politic", a declarat diplomatul rus. "Nu vreau să spun că avem un război rece în relațiile noastre cu NATO, dar alianța pare să fie optează pentru sistemele de securitate de războiul  rece. Și provoacă temeri deoarece implică nu numai politică, ci acumulare de forțe militare de asemenea. "

"Politicile sunt axate pe atitudine dură  și numeroasele măsuri luate astăzi de către Statele Unite și aliații săi din Europa au rolul de a dezvolta un astfel de model conflictual", a subliniat Grușko. "Și acest model va avea un impact asupra  politicilor viitoare.".


Desființarea Actului Fondator Rusia-NATO, un lucru prea periculos

Potrivit diplomatului, desființarea Actului Fondator Rusia-NATO ar fi un lucru prea periculos, deoarece ar duce la o nouă spirală a cursei înarmărilor.

" Actul Fondator Rusia-NATO rămâne una dintre puținele măsuri de descurajare", a spus diplomatul. "De aceea, noi credem că importanța acestuia nutrebuie să fie minimizată în nici un fel", a adăugat el.

Ambasadorul a NATO a atras atenția asupra "forțelor politice existente într-o serie de țări NATO, care sunt în favoarea renunțării la document. Ar fi extrem de periculos. Atunci, probabil, ar fi posibil să spunem că Europa riscă să își piardă instrumentele rămase pentru a asigura securitatea, care nu ar trebui să se bazeze pe un echilibru al amenințărilor și contra-amenințărilor", a spus Grușko.

"Renunțarea la Actul Fondator, la dispozițiile sale cu privire la reținere în sfera militară va deveni o invitație directă la o nouă fază a unei curse a înarmărilor", a subliniat diplomatul. "Această evoluție a situației va destabiliza în mod substanțial situația din Europa, și nu este conformă cu interesul european", a adăugat el.


Relațiile dintre Rusia și NATO sunt doar unul dintre factorii determinanți ai securității europene

Grușko a subliniat, de asemenea, că absența unor tensiuni în relațiile dintre Rusia și NATO nu este singurul factor al securității europene.

"Calitatea securității europene va depinde nu numai de capacitatea noastră de a dezamorsa tensiunile actuale în relațiile dintre NATO și Rusia, în termeni militari, ci și capacitatea noastră de a stabili o cooperare reală colectivă în contracararea amenințărilor comune de securitate", a spus diplomatul.

"Situația pare mai încurajatoare aici, deoarece interesele pragmatice au un rol important. Vedem că, în ciuda încercărilor de a utiliza NATO ca un instrument pentru izolarea Rusiei, cooperarea practică în probleme internaționale cheie și provocări de securitate se dezvoltă în alte formate", a  a subliniat oficialul rus.

Potrivit lui, în ultimele decenii, comunitatea internațională și țările europene au creat un sistem destul de avansat de control al armelor în cadrul Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) și măsuri dezvoltate, ceea ce a permis prevenirea și contracararea amenințării apariției incidentelor militare deliberate, precum și alte instrumente, inclusiv "linii fierbinți" între militari.

"Rusia a încheiat un număr mare de acorduri bilaterale, inclusiv cu unele țări NATO", a spus diplomatul. "Ele  s-au dovedit a fi bune, mai ales în relațiile ruso-norvegiene și au fost aplicate destul de eficient în nordul Europei", a subliniat Grușko.

Grușko a numit, de asemenea, alte formate, inclusiv „cvartetul” din Orientul Mijlociu , Grupul Internațional de Sprijin pentru Siria și formatul"Normandia 4". "Prin urmare, țările care iau parte la astfel de eforturi și care sunt gata să coopereze cu Rusia pe baza colectivă reală, pe baza egalității și respectului față de interesele noastre de securitate legitime ar putea  reacorda politica organizațiilor din care fac parte. Nu mă refer doar la NATO, ci și Uniunea Europeană”, a încheiat Grușko.

NATO folosește criza ucraineană să-și imagineze Rusia ca un „ mare inamic"

NATO folosește criza ucraineană să-și imagineze Rusia ca un „mare inamic" deoarece are nevoie să-și justifice existența, a spus Grușko.

"Procesele actuale ar trebui să fie privite  în primul rând din punct de vedere al intereselor geopolitice ale țărilor în cauză", a menționat el. "Și o astfel de analiză demonstrează că criza din Ucraina a fost folosită ca pretext pentru schimbări radicale în politica NATO și pe plan militar. Prefer să nu merg pe teorii ale conspirației, dar  viața reală relevă faptul că NATO se simte absolut inconfortabil atunci când nu are un inamic mare. "

"Aș dori să se constate că și înainte de criza ucraineană analiștii politici occidentali au fost întrebați dacă NATO ar putea să existe ca un instrument de configurare a noii situații de securitate", a declarat diplomatul rus. "Astăzi, vedem că imaginea unui inamic mare este folosită pentru a rezolva absolut toater sarcinile geopolitice de plasare a NATO înapoi în centrul politicii globale și pentru a dovedi că singura modalitate de a asigura securitatea este centrismul NATO. bazat pe legătura strategică dintre Europa și Statele Unite ale Americii. Iar pentru aceasta, alianța are nevoie de un inamic mare cu care să se confrunte ".

El a atras atenția că scopul Comandamentului European al SUA este promovarea intereselor SUA din Groenlanda până la Marea Caspică, din Oceanul Arctic spre Levant. "Întrebarea este: cum își pot promova SUA interesele în Marea Caspică, loc în care SUA nu a fost niciodată și în cazul în care Rusia poate promova propriile interese", a menționat el.

Așa că, în cuvintele sale, Rusia își construiește capacitățile sale militare, ca răspuns, dar  face acest lucru pe propriul teritoriu.

"Nu cred că măsurile NATO  luate pe flancul estic - încercări de a proiecta putere, de a învălui frontierele noastre, de a aduce nave de război înarmate cu zeci de rachete de croazieră la doar câțiva kilometri de facilităţile cheie ale marinei ruse - nu vor primi răspuns ", a subliniat Grushko. "Cred că este o politică  orientată deliberat pentru a justifica existența NATO în noul mediu de securitate și în același timp a rezolva alte sarcini. De pildă, constrângerea europenilor pentru a-și mări cheltuielile de apărare și forțarea acestora să cumpere armele americane".

Read 4397 times