Sâmbătă, 04 Iunie 2016 12:42

Șase zile de vara anului 2016 care vor schimba lumea Featured

Written by Glasul
Rate this item
(4 votes)

image  Moscova, 03-06-2016      PRAVDA

Doar șase zile din luna iunie 2016  pot schimba lumea în mod ireversibil. Șase decizii, extrem de importante, sunt de așteptat să fie făcute în diferite locuri ale planetei.  Aceste decizii, chiar dacă nu sunt legate între ele, vor avea o influență enormă asupra cursului evenimentelor mondiale, activității guvernelor și a corporațiilor și asupra vieții cetățenilor obișnuiți, a scris ziarul german Die Welt.
Potrivit economiștilor și analiștilor, piețele financiare sunt pe cale să se confrunte cu patru săptămâni intense, când chiar și prăbușirea pieței de valori ar putea fi posibilă. La ce trebuie să se aștepte lumea?

La 2 iunie, membrii OPEC s-au reunit. Rezultatele acestei reuniuni  vor influența întreaga lume. Contrar așteptărilor, Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol  poate lua o decizie  de înghețare a cotelor de producție.
 În acest caz, prețul petrolului va crește rapid. Prețurile la petrol au crescut constant începând din ianuarie 2016, de la mai puțin de 30 dolari la aproape 50 dolari pe baril. În cazul în care exportatorii de petrol limitează producția, prețurile pot ajunge până la 70 dolari, cred analiști.

Aceasta este o veste foarte bună pentru țările care depind de vânzările de materii prime, dar este puțin probabil să fie agreată de către consumatori, care se pot aștepta o eventuală creștere a prețului la carburanți și la încălzire.

 Prețurile la petrol vor ajunge până la  70 dolari?
   
În luna aprilie, țările OPEC și Rusia au discutat deja acordul, deși fără nici un rezultat, pentru că Arabia Saudită s-a opus.  Prințul Salman bin Mohamed nu a fost deloc interesat să cedeze cota  de piață a Arabiei Saudite principalului rival, Iranul, care a revenit  după ridicarea sancțiunilor. La Viena, Arabia Saudita este reprezentată de  noul ministru al petrolului, Khalid al-Falih. OPEC poate soluționa disputele sale pentru a demonstra noua sa putere, cu ajutorul noului secretar general.
La data de 2 iunie a început  reuniunea Băncii Centrale Europene , la Viena. La prima vedere, agenda acestei reuniuni nu promite nimic neobișnuit. Cu toate acestea, reuniunea poate provoca instabilitate pe piețele financiare.
 Economist-șef al Băncii Centrale Europene Peter Praet va prezenta noi previziuni pentru inflație și creșterea în zona euro. Pentru prima dată într-o lungă perioadă de timp, previziunile BCE privind inflația ar putea crește în mod semnificativ pe fondul unei creșteri semnificative a prețurilor petrolului și a celor mai recente date din Germania. În cazul în care autoritățile monetare vor crește proiecțiile lor, piețele pot vedea acest lucru ca primul semn al unei posibile abatere de la rata ultra-scăzută a BCE și pot adopta poziții noi.

Piețele au arătat posibile consecințe în luna aprilie a anului trecut, atunci când piața de obligațiuni s-a prăbușit. S-ar putea întâmpla din nou în orice moment. BCE menține ratele dobânzilor la un nivel scăzut în mod artificial. Mulți vorbesc despre un balon pe piața de obligațiuni, care poate exploda.

Marea Britanie poate pierde 100 de miliarde de lire sterline dacă va alege Brexit

La 23 iunie, Londra va lua o decizie epocală pentru Marea Britanie. Regatul Unit va avea 100 de miliarde de lire în joc: performanța economică a țării poate scădea cu această sumă  până în 2020, în cazul în care britanicii decid să se retragă din UE, conform unei analize efectuată de către firma de audit PwC. Aproximativ un milion de locuri de muncă  vor fi în joc. În caz de Brexit, Londra, centrul european al lumii financiare, va fi deconectat brusc  dela  libera circulație a capitalurilor - un element-cheie al UE- care este disponibilă numai membrilor săi.

Șocul nu va fi limitat doar la insulele britanice. Acesta va ajunge rapid pe continent. Bancile europene ar putea pierde mai mult de 100 de miliarde de euro. ieșirea Marii Britanii din UE ar fi o lovitură incredibilă pentru instituțiile care au cumpărat obligațiuni ipotecare și de credit britanice.
Lucrurile pot merge chiar mai rău în cazul Brexit. Integrarea europeană a luat zeci de ani, iar acum țările se pot separa din nou.

În urmă cu mai mult de 60 de ani, a fost creată Comunitatea Europeană a Cărbunelui Oțelului și. Astăzi, integrarea europeană se confruntă cu regresie și, eventual, chiar dezintegrare. Sondajele recente arată că numărul de susținători și opozanți ai Brexit din Marea Britanie este aproximativ egal. Patruzeci și cinci la sută vor să rămână și aproximativ același număr doresc să iasă din UE. Restul rămân indeciși. În cazul în care 23 iunie marchează ziua în care efectul de domino începe, consecințele economice vor fi catastrofale.
Pe 14-15 iunie Rezerva Federală a SUA va lua o decizie cu privire la rata dobânzii. Janet Yellen a planificat o rată mai mare în timpul verii, iar aceste planuri s-ar putea materializa deja în cadrul reuniunii din 15 iunie. În cazul în care se întâmplă acest lucru, în economia mondială se vor simți consecințele. Rezerva Federală a SUA este, de fapt, banca centrală a lumii. Multe state și companii din afara Statelor Unite au împrumuturi în dolari și  speră că banii vor rămâne ieftini.

Trebuie să se înțeleagă faptul că orice schimbare la Washington  ar putea provoca crize în țările în curs de dezvoltare. Este suficient să amintim că, după ridicarea decembrie a ratei  FED, piețele bursiere ale lumii au suferit pierderi de două cifre în săptămâni.
Cu toate că mulți jucători estimează probabilitatea unei majorări a ratei la 34%, sunt mulți oameni care cred că este puțin probabil să apară schimbări până când este luată decizia Brexit.


Instabilitatea economică și politică din Europa

La data de 21 iunie, la Karlsruhe, Curtea Constituțională germană estepe cale de a lua o decizie istorică dacă promisiunea din partea președintelui BCE, Mario Draghi de a face tot posibilul, în ceea ce privește politica monetară pentru salvare a monedei euro, a fost legală.

Atitudinea lui Draghi a condus la crearea așa-numitului program OMT (tranzacții simple monetare), care, în caz de dubiu, prevede achiziții nelimitate de obligațiuni guvernamentale din țările în criză. Cumpărarea nelimitată de datorii  are mai mult de a face cu fonduri publice( interzis de către BCE) mai degrabă decât cu o politică monetară, existând reclamații. Moneda euro, ca urmare, poate trece prin momente destul de complicate în istoria sa.

La 26 iunie, cetățenii spanioli vor merge la urne pentru a alege noul guvern. Sondajele recente arată o situație de impas între stânga și conservatori. Partidul Popular al prim-ministru Rajoy conduce în prezent, cu o pondere de aproape 30 la sută.

Acum câteva săptămâni, victoria lui a fost una previzibilă. Astăzi, cu toate acestea, a părăsit partidul populist Podemos  unit într-un bloc electoral cu Stânga Unită (Verde și comuniști), condus de Pablo Iglesias. Această tabără împreună cu socialiștii pot părăsi conservatorii până la urmă.

Economiștii se tem de triumful populiștilor. Având în vedere situația economică deja dificilă, ei cred că unirea celor două partide populare este mai rațională. Un viraj spre stânga, așa cum s-a întâmplat în Grecia, va arunca înapoi de-a patra cea mai mare economie din continent. Aceasta ar fi o mișcare dezastruoasă . Rata șomajului a ajuns la 20,1%, devenind cea mai ridicată din UE. În acest an, țara trebuie să depășească deficitul bugetar de trei procente. Viitorul guvern va trebui să salveze de la 20 la 25 de miliarde de euro.

Read 1490 times