Duminică, 12 Iunie 2016 17:42

Atacul de la Consulatul General al Rusiei de la Odesa este mizerabil și laș - Ministerul rus de Externe Featured

Written by Glasul
Rate this item
(2 votes)

Derbedei ucraineni  Moscova, 12-06-2016    ITAR  TASS .

Ministerul rus de Externe a relatat despre acțiunea împotriva Consulatului General rus de la Odessa . Declarația  vine de la postarea  făcută  sâmbătă pe Twitter, de către comisarul MAE pentru drepturile omului, democrație și statul de drept, Konstantin Dolgov .
"Radicalii naționaliști din Ucraina au organizat o acțiune murdară și lașă împotriva Consulatului General de la Odessa", a scris el. "Nu este nimic nou din partea lor, după ce au ars oameni în Casa Sindicatelor."

Anterior, vineri, purtătorul de cuvânt oficial al MAE rus Maria Zakharova a declarat într-un comentariu cu privire la acțiunile radicalilor ucraineni, care au blocat rus Consulatul General de la Odessa pentru mai mult de două ore: „ A fost încă un alt incident îngrozitor, pus în scenă de așa -numiții "activiști ucraineni" desfășurați  în fața Consulatul ui General rus de la Odessa.

 50 de reprezentanți ai organizației  Sectorului de Dreapta și ai Batalionului Azov, interzise în Rusia, au blocat vineri intrarea în Consulatul General al Rusiei la Odesa, unde  urma să fie găzduită o recepție cu ocazia Zilei Rusiei.
Agenția de ucraineană UNN a citat un anumit șef al formațiunii „  Marea Neagră -Gaidamak" Serghei Gutsaliuk, care a declarat că participanții la  acțiune nu vor lăsa pe nimeni să intre în consulat.

"Am blocat intrarea la Consulat, nimeni nu  va ajunge acolo. Vrem să identificăm  susținătorii  țării agresoare", a spus Gutsaliuk.

"Ca rezultat, recepția a fost perturbată. Teritoriul Consulatului a fost bombardat cu ouă și cartofi", a declarat consulul general rus.

El a spus că participanții la miting au adus mai multe spânzurători la intrarea la consulat și scandau sloganuri jignitoare la adresa Rusiei și a liderilor săi, și i-a forțat pe cei invitați la recepție să stea în genunchi și "să strige că ei sunt vinovați înaintea Ucrainei."

Diplomatul și-a exprimat indignarea în legătură cu faptul că autoritățile nu au intervenit. "Nici unul dintre polițiști nu au reacționat în mod adecvat. Aceștia au avut o atitudine pasivă” a spus el.

El și-a exprimat dezamăgirea  pentru faptul că, deși Consulatul a trimis o notă la Ministerului de Externe ucrainean în prealabil, solicitând să se asigure măsuri de securitate în acea zi, nu s-a rezolvat nimic”.

"Sunt forțat să  constat că autoritățile Ucrainei nu reacționează în timp ce organele locale de aplicare a legii sunt inactive", a spus Katunkin. „ la Poliția Municipală și la celelate organe locale de pază nu a răspuns nimeni la telefon” .

Această acțiune a radicalilor împotriva misiunilor diplomatice ruse în Ucraina nu este prima din istoria recentă. În primăvara acestui an,, acțiuni similare ale extremiștilor au avut loc la procesul Nadiei Savcenko.

 La 6 martie, persoane neidentificate în uniforme de camuflaj și cu cagule pe față, înarmați cu bâte de baseball  au aruncat petarde fumigene pe teritoriul Ambasadei Federației Ruse din Kiev.
La data de 9 martie, ambasada Rusiei a fost bombardat cu pietre și sticle cu  iod, iar pe gardul ambasadei au fost scrise insulte la adresa Rusiei. A doua zi, agresori neidentificați au aruncat mai multe cocktail-uri Molotov pe intrarea în ambasada rusă. În  acele zile,  de asemenea, au avut loc acțiuni ostile în fața consulatelor rusești din Odessa și Lvov.

Tragedia de la Odessa

Orașul Odesa a cunoscut revolte pe 2 mai 2014, în timpul cărora  fanii de fotbal din alte orașe, precum și militanți din Sectorul de Dreapta  și așa-numitele organizații "auto-apărare Maidan" au  organizat  un marș de-a lungul străzilor orașului. Altercații cu suporterii  pro- federalizare a avut loc în timpul marșului.

Radicali au incendiat Casa Sindicatelor, în care adversarii lor s-au ascuns, și o tabără de corturi, unde activiștii strângeau  semnături pentru un referendum privind federalizarea  Ucrainei și pentru statutul de limbă de stat pentru limba rusă. Atacatorii nu a lăsat pe nimeni să părăsească clădirea și le-au dat foc celor aflați înăuntru.
Cel puțin 48 de persoane au murit și 247 au fost rănite  în ciocniri și în incendiul de la  Casa Sindicatelor. Unii politicieni ucraineni au afirmat că numărul morților a ajuns la 116, dar că autoritățile de la Kiev a ascuns faptele.
Autoritățile au efectuat o investigație și au declarat că  22 de persoane au fost instigatorii tulburărilor. Jumătate dintre ei au fost reținuți, iar toți acestea erau  susținători anti-Maidan. În același timp, anchetatorii nu au reușit să descopere dovezi că  incendiul de la Casa Sindicatelor  a fost premeditat.

Consiliul Director al Europei pentru Drepturile Omului și Consilierul  special pentru Ucraina Christos Giakoumopoulos a subliniat că Ucraina trebuie  condamnată  pentru refuzul de a investiga crimele cu privire la Maidan, în februarie 2014 și  tragedia  de la Odesa  din 2 mai 2014.

La rândul său, președintele ucrainean, Piotr Poroșenko a promis să efectueze "o anchetă cuprinzătoare și de a găsi pe cei vinovați."

Nu au existat studii cu privire la activitatea de aplicare a legii și de echipele de salvare la doi ani după tragedie. Membru al jurnalistului și expert în "Grupul 2 mai" Serghei Dibrov a declarat că acuzațiile-cheie în ceea ce privește autoritățile  se rezumă la faptul că acestea nu au împiedicat ciocniri. Există, de asemenea, multe întrebări adresate salvatoilor, care ar fi putut ajunge la locul masacrului în  5 minute, dar le-a luat aproximativ o oră să o facă.


Read 3659 times