Sâmbătă, 03 Ianuarie 2015 10:01

Se încumetă cineva să bombardeze Rusia ? Featured

Written by Valentin Vasilescu
Rate this item
(11 votes)

   Superioritatea aeriană pe care s-au bazat SUA în agresiunile ei recente, e un zero barat în fața mijloacelor de detecție ale Rusiei. Acesta este mesajul transmis de Rusia prin recentele raiduri ale avioanelor sale militare în spațiul aerian internațional european. 

   Presa occidentală a tot dat ca sigură de la începutul lui 2014, intervenția NATO împotriva Rusiei, după modelul aplicat fostei Iugoslavii în 1999. Pentru motivul hilar invocat de amiralul John Kirby, şeful Statului Major american :  după căderea Cortinei de Fier, Rusia a tot ”avansat” pînă a ajuns la frontierele NATO. Previziunea presei occidentale s-a dovedit total nefondată. 

 

 

 

 

 

   Pe de altă parte, Rusia se întinde pe două continente şi dispune de o mare cantitate de mijoace de luptă eficiente. Totuşi, pentru a riposta în cel mai scurt timp, în condițiile unei agresiuni armate clasice, Kremlinul avea nevoie de cele mai sofisticate sisteme automatizate de conducere şi informații care să integreze atît sistemele de descoperire cît şi pe cele de arme de mare precizie. 

   În ultimele luni, formații de peste 20-30 de avioane militare ruseşti au început să evolueze în spațiul aerian internațional din vecinătatea statelor membre NATO din vestul, nordul şi sud-estul Europei, testînd pe viu, cu cît a fost redus nivelul de ripostă al aviației din serviciul de luptă ale acestora, utilizînd în acest scop sistemele sale automatizate de conducere şi informații. Referindu-se la acest procedeu, generalul Philip Breedlove a precizat : “în opinia mea, cred că ruşii ne transmit un mesaj, acela că sunt o mare putere”. 

   Intersectarea fluxurilor de trafic, extrem de aglomerate în zona Eurocontrol de către formațiile de avioane militare ruseşti, fără producerea de abordaje şi premize de abordaj cu avioanele civile sau militare, nu era posibilă fără monitorizarea şi dirijare permanentă radar, de către noua rețea radio-tehnică ”590” a armatei ruse. Rețeaua 590 dispune de cîteva mii de facilități de memorie şi servere proprii, cu putere de procesare de ultima generaţie, utilizînd microprocesoare şi echipamente de comunicații prin satelit. Microprocesoarele ruseşti permit recunoaşterea tipurilor de aparate, urmărirea automată a aeronavelor din spațiul aerian Eurocontrol, descoperite de rețeaua radar ”590”, extrapolînd direcția de zbor a fiecăruia, funcție de ruta declarată, viteză şi de caracteristicile tehnice. 

   

 

 

 

 

 

   Pentru cercetarea aeriană la mare distanță, la granița de vest a Rusiei, pe 2 decembrie 2013 a fost introdus în dotarea armatei ruse cel mai complex şi mai modern sistem radar din lume, cunoscut sub numele de ”29B6-Container”. El  fiind o unitate de elită din compunerea rețelei de descoperire radio-tehnice codificată de ruşi ”590”, reța responsabilă de detecția țintelor aero-spațiale pe direcția vest, nord şi sud. Radarul 29B6 are un cîmp de vedere cu o deschidere de 240 ° şi monitorizează spațiul aerian pînă la distanța de 3.000 km. Acoperind întreaga Europă, Africa de nord şi Orientului Mijlociu şi avînd posibilitatea de a urmări ținte aeriene (inclusiv rachete de croazieră) care zboară de la nivelul mării până la înălțimea de 100 km.

Radarul 29B6 este un sistem bi-static, cu stații de emisie şi de recepție separate, aflate la distanță una de alta. Antena transmițătorului are lungimea de 440 m, include 36 de elemente şi este amplasată la Nijni Novgorod ( 250 km est de Moscova ). Antena de recepție a lui 29B6 se află la Kovylkino ( 150 km sud de Nijni Novgorod ) şi cuprinde piloni de 35 m înălțime care se întind pe 1,3 km. Sistemul radar 29B6 face parte din famila ”Duga” ca şi RO-4 de la Sevastopol, lucrînd în gama undelor radio scurte, denumite şi decimetrice ( frecvența de la 3 -30 MHz ). 

http://acs-rss.ro/index.php/arhiva-glasul/item/68-radarul-de-la-sevastopol-va-vedea-avioanele-stealth-americane

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   Cîmpul electromagnetic emis în eter de antenele acestui radar echivalează cu energia electrică consumată de un oraş cu 100.000 de locuitori.

   La nivel mondial, 99 % din radarele militare de descoperire şi dirijare a focului (dispuse la sol, pe nave sau la bordul avioanelor, inclusiv AWACS), funcționează în gama centimetrică şi milimetrică. Întrucît fascicolele electromagnetice emise de radarele centimetrice şi milimetrice sunt emise paralel cu solul, ele nu pot trece de barierele de relief. Mai mult decît atît, aceste radare sunt limitate ca performanțe de curbura Pămîntului, la o distanță maximă de descoperire de 300-500 km. 

   Spre deosebire de aceste radare, cele în unde scurte emit fascicolele la un unghi de pînă la 45 de grade față de sol pentru a fi reflectate în mod repetat de învelişul ionosferic al atmosferei Pămîntului. Reflexia ionosferică fiind caracterizată de pierderi nesemnificative de semnal. Această particularitate face ca radarul din familia Duga să aibă o zonă optimă de descoperire a țintelor aeriene în intervalul 400-4.000 km față de stația de emisie. Astfel, o rachetă de croazieră Tomahawk sau avioane din categoria stealth, F-22, B-2 şi F-35 spre exemplu, pot fi descoperite de acest radar plasat pe teritoriul Rusiei, încă de pe timpul zborului deasupra oceanului Atlantic. 

   Super-radarul 29B6 a fost proiectat de NPK NIIDAR, acelaşi constructor ca şi în cazul radarului antibalistic 77Ya6DM –Voroneț, a cărui distanță de descoperire este de 6.000 km. Iar Rusia a amplasat la granița sa de vest şi de nord, o serie de radare de tip Voroneț :  pe aeroportul Dunayevka din enclava Kaliningrad,  la Lekhtusi (lîngă St. Petersburg) şi la Olenegorsk, în peninsula Kola, la granița cu Finlanda. 

   Toate fiind legate de un alt radar de acelaşi tip, amplasat la Armavir, în Transcaucaz, aproape de Marea Neagră, unde este şi centrul de comandă şi control spațial C4I care integrează aceste radare, alături de sateliții de cercetare militari, în rețeaua radio-tehnică ”590” a armatei ruse.

   Legat de cele enunțate anterior, cel mai interesant pasaj din discursul preşedintelui Putin la clubul Valdai din Soci din 24 octombrie 2014, mi s-a părut acesta : "toate sistemele de securitate colectivă la nivel mondial acum se află în ruine. Nu mai există nici o garanție internațională de securitate pentru nimeni. Şi entitatea care le-a distrus are un nume: Statele Unite ale Americii."

 

Read 6354 times Last modified on Sâmbătă, 03 Ianuarie 2015 11:04