Intâlnirea la nivel inalt de la Vilnius s-a soldat cu esecul UE in fata Federatiei Ruse.Refuzul Ucrainei de a se alatura"concertului european" cu iz de prohod a fost o lovitura dureroasa pentru Bruxelles, cu toate ca Republica Moldova si Georgia si-au bagat cu voiosie capul sub lat. Sau grumazul in jug, ca sa respectam o realitate deja existenta. Ca este un esec pentru axa Washington-Bruxelles, o dovedesc comentariile din presa occidentala. Astfel, cunoscutul cotidian "Le Monde" si site-ul postului de radio "Deutsche Welle" declara ca rezultatul de la Vilnius se datoreaza "interventiei in forta" a Moscovei asupra conducerii de la Kiev. In presa americana, evenimentul este comentat pe un ton mult mai rezervat. Astfel, "Washington Post" titreaza urmatoarele: "UE da vina pe Rusia pentru esecul acordului  cu Ucraina", neuitând sa mentioneze: "Liderii UE au reinviat vineri retorica Razboiului Rece, acuzand Rusia de agresiune asupra Ucrainei".

 Dar la Bucuresti, niste capete infierbântate de isteria anti-rusa, au iesit cu totul din acest cadru si au lansat, in paginile ziarului "Romania Libera", o "capodopera" de articol, intitulat: "Experti: Uniunea Europeana are nevoie de armata". Iata-l:

  De câtiva ani buni, odatã cu înmultirea supermarketurilor precum ciupercile dupã ploaie, în România a apãrut un fenomen curios: asa-numita"bãtãlie pentru promotii". De regulã, la fiecare deschidere a unui supermarket, veritabilã "ctitorie a societatii democratice de consum", portile sunt luate cu asalt de cãtre o multime furibundã de oameni ce se îmbrâncesc, se calcã in picioare, numai pentru a ajunge la mult-râvnitele "promotii", adicã la produsele pentru care se aplicã reduceri substantiale de preturi. Pe o perioada limitatã, cunoscutã numai de conducerea magazinului; astfel, se poate întâmpla ca fericitul cumpãrãtor, ajuns la casa de marcat, sã constate ca a fost taxat cu un pret mai mare, deoarece "promotia a fost valabilã, dar a expirat cu trei minute in urmã". Cu toate cã oamenii ar trebui sã nu accepte aceastã mãgãrie, cei mai multi "înghit gãlusca" si plãtesc pretul cerut.

   Pentru indrazneala de a ne exprima opiniile pe site-ul Vocii Rusiei, noi, cei ce am facut acest lucru am fost nu o data atacati si jigniti in fel si chip de indivizi ce se dau mari"patrioti". Ca acesti indivizi sunt niste postaci mizerabili, platiti pentru a azvarli noroiul propagandistic asupra celor care nu vor sa fie "in rand cu lumea" (a se citi "turma"), nu este o noutate. Este un risc pe care trebuie sa ni-l asumam si care face parte din principiul democratic al luptei de idei, al schimbului de opinii. Cand ai in fata un oponent serios, care te combate cu argumente, te lupti cu acesta folosind argumentele tale, pana la gasirea solutiei comune. In schimb, cand niste trogloditi care nu stiu ce inseamna un argument te jignesc, asa, din senin, fie ii ignori, fie ii dirijezi rapid spre obarsiile lor stramosesti, pentru a se calma si a reflecta asupra tainelor dialogului bazat pe bunul simt si respect.

   Noi, cei ce ne-am exprimat si ne vom exprima in continuare opiniile pe site-ul Vocii Rusiei, am fost acuzati de lipsa de patriotism, ca ne-am uitat originile, ca aruncam cu noroi in structurile de baza ale tarii. Nimic mai fals! Iar pentru a combate astfel de acuzatii,sa pornim de la o intrebare simpla: ce este patriotismul?

   Cu ani in urma, pe vremea cand eram elev, exista in programa scolara o disciplina numita Educatie Cetateneasca. Aici am invatat ca patriotismul este dragostea fata de patrie. Ce este patria? Tara si natiunea care o locuieste. Tara este teritoriul, cu formele sale de relief, cu ape, vegetatie, fauna, bogatiile solului si subsolului plus tot ce au creat oamenii de-a lungul timpului: asezari urbane si rurale, capacitati agricole si industriale, infrastructura, monumente istorice, obiective strategice si multe altele. Natiunea este formata din oamenii care locuiesc în tara, grupati pe popoare sau etnii care trebuie sa traiasca în buna întelegere si sa munceasca împreuna pentru dezvoltarea tarii si cresterea nivelului lor de trai. De asemenea, trebuie sa apere cu hotarâre teritoriul si realizarile lor.