Pe data de 15-10-2018 s-a desfășurat la sediul Centrului Rus de Știință și Cultură din București Seminarul diplomatic internațional intitulat „140 ani de la stabilirea relațiilor diplomatice ruso-române”. Această zi, caracterizată de o vreme superbă, are semnificația sa aparte: exact acum 140 ani, primul ambasador al Rusiei, baronul Stuart, a prezentat scrisorile de acreditare principelui Carol I, domnitor al României. Astfel, Rusia a devenit primul stat care a stabilit relații diplomatice cu România independentă.
Din partea Federației Ruse au participat d-l Alexei Gromîko,directorul Institutului pentru Europa al Academiei Ruse de Științe, d-na Tatiana Zakaurțeva, prim-prorector al Academiei Diplomatice a Ministerului Rus de Externe, d-l Kadamșo Kadamșoev, membru al Consiliului de experți tineri din cadrul Forumului Diplomatic Internațional.

trump putin   Da, cam așa văd eu întâlnirea la vârf  ce va avea loc azi, 16 iulie la Helsinki. Trump a venit să discute cu Putin pe teritoriul acestuia din urmă. Să nu uităm că Helsinki este capitala Finlandei care a fost până în 1918 în componența Rusiei țariste. Iar președintele american, sosit primul, este nevoit să-l aștepte pe președintele rus, fiindcă acesta din urmă a fost ocupat cu festivitatea de închidere a Campionatului Mondial de fotbal ediția 2018.Dacă liderul Americii care se crede fără egal în lume a făcut asta, înseamnă că un interes excepțional presează de zor și impune o rezolvare măcar provizorie, care să atenueze niște tensiuni acumulate. Despre ce ar putea fi vorba?

   Asociaţia noastră a trimis mai multor instituţii internaţionale două Scrisori Deschise în care îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu încălcarea repetată a drepturilor omului, ale minorităţilor naţionale şi cu privire la încălcarea drepturilor copilului în Ucraina şi în Letonia. Este vorba, mai specific, de noile legi ale Educaţiei, în care limbi precum româna şi rusa sunt eliminate din programul de studio, iar şcolile în limba maternă – desfiinţate. Toate acestea, într-o ţară membră a Uniunii Europene (Letonia) şi în alta care, cel puţin declarative, aspiră la aderarea în structure europene. La toate acestea, se adaugă şi percheziţionarea Centrului Cultural Român “E. Hurmuzachi” din Cernăuţi.

ZCR PL    Miercuri, 6 iunie 2018. O zi frumoasă și caldă de vară, parcă în mod special aleasă pentru o nouă manifestare organizată de Centrul Rus de Știință și Cultură din București , care a deschis ediția 2018 a Zilelor Culturii Ruse în România. Manifestare anuală, care se bucură de un interes în creștere din partea publicului român. Iar „orașul aurului negru” este totdeauna prezent în agenda manifestărilor Centrului Rus de Știință și Cultură din două motive: apropierea de București și prezența PETROTEL LUKOIL, principalul sponsor al Zilelor Culturii Ruse. De asemenea, manifestările de la Ploiești ale Zilelor Culturii Ruse  sunt sprijinite constant de Consiliul Județean Prahova și Camera de Comerț și Industrie a județului Prahova.

   Olimpiada Internaţională de Limba rusă „Russkoe slovo” de la Iaşi, organizată de Catedra de slavistică a Universităţii „Al. I Cuza” Iaşi, în colaborare cu Universitatea Eurasiatică ”Lev. N. Gumiliov”, Astana, Kazahstan, Comunitatea Rușilor-Lipoveni din România, Centrul Rus de Ştiinta şi Cultură din Bucureşti - Российский центр культуры в Румынии,  este un  eveniment cultural ce se desfăşoară, anual, în jurul datei de 24 mai, Ziua Culturii Scrise Slave. Anul acesta, în 2018,  a V-a ediție  s-a desfășurat pe 21  și 22 mai. și a cuprins două secțiuni: concurs de recitări  și concurs de eseuri, având ca temă Cultura și Civilizația Rusă.  Scopul acestui proiect, desfășurat în parteneriat cu Republica Belarus, Republica Kazahstan, Gruzia, Republica Moldova este acela de a se însuși Cultura și Civilizația  rusă prin studiul limbii ruse în spațiul spiritual şi cultural al altei limbi.

   La această ediție Clubul de Limba Rusă din Vaslui a participat la secțiunea Recitări cu poezii de S. Esenin și de A Pușkin Poeziile au fost recitate de Elena Jidănașu,  elevă  în clasa a II-a. Concurenții au fost elevi de la Colegiul Național „M. Sadoveanu” din Pașcani, de la Liceul Teoretic „Emil Racoviță” din Iași, studenți de la Universitatea „A.I.Cuza” din Iași, de la universități din Kazahstan, Republica Moldova și Belarus.

   Elena Jidănaşu a fost foarte apreciată  și admirată de toți profesorii universitari, dar și de către studenții și elevii concurenți, primind DIPLOMĂ DE MERIT. Doamna profesoară Eugenia Creţanu, mentora Elenei, declară următoarele, pe marginea acestui eveniment: „Mărturisesc cu admirație și bucurie  că jocul meu cu Elena e un joc tematic lăudat de toți cei care ne primesc la olimpiade și concursuri naționale și internaționale!  Nu de mult Elena a fost ,, Irina" din piesa lui A. Cehov la festivalul de teatru  din Iași Intitulat sugestiv "Teatru sub Castani". În martie a participat la un alt concurs la Centrul Cultural Rus din București, unde a fost omagiat S. Esenin. Este înscrisă și în acest an la concursul internațional de la Institutul Pușkin, la care a participat și anul trecut! Este cunoscută și în Republica Belarus de către cititorii revistei "Și eu mă ocup de ecologie"". Un alt concurs, tot internațional, în desfășurare este cel de la "ARTEK, Rossia" - 2018. Sunt convinsă că aceste concursuri nu vor fi ultimele și vom continua! Elena e foarte mândră, că domnul inspector şcolar Alexandru Mîță  o  consideră o minune a clubului, întrucât s-a  atașat  de colegele ei de liceu, Maria Caliniuc, de la LMK, Vaslui și de Elena Timon de la Liceul Ștefan Procopiu şi dă dovadă de un talent ieşit din comun şi de o aplecare nu doar pentru studierea limbii ruse, ci şi a altor limbi moderne, fiind, la vârsta ei fragedă, un adevărat poliglot.”

   Le felicităm, atât pe Elena Jidănaşu, cât şi pe profesoara ei, doamna Eugenia Creţanu, urându-le noi succese, pe viitor. De asemenea, îi felicităm pe organizatorii de la Catedra de limbi slave de la Universitatea „Al. I Cuza” Iaşi pentru acest eveniment cultural unic, care pune în valoarea dimensiunea universală a limbii ruse.